Eerlijk ondernemen, goed voor mens en milieu, dat is wat wij willen met onze Fabulous Food Trucks. En dan ook nog eens een feestje maken terwijl we dat doen. Ondertussen zijn we al niet meer met z’n tweeën maar samen met onze vaste kok George en een team van een twintig tal enthousiaste medewerkers.

De grootste misvatting die mensen hebben als we vertellen dat we food trucks runnen, is dat ze denken dat het iets hobby matigs is. “Ach wat leuk, doen jullie er nog iets bij naast?” We begrijpen de gedachte, want er zijn een heleboel mensen die inderdaad een food truck runnen als hobby, alleen zit er bij ons een groter gedachtegoed achter. We zijn nooit begonnen als hobby en hebben altijd een helder doel gehad. We wilden met een frisse blik naar horeca kijken en een restaurant op wielen creëren. We verkopen niet alleen broodjes worst, we zorgen voor een totaal-catering, een totaalbeleving en hebben een enorm hoge standaard als het op kwaliteit, service en gastvrijheid aankomt zodat we onze klanten echt kunnen ontzorgen en onze gasten kunnen verrassen. Nieuwe horeca waarbij we rekening houden met mens en milieu.

“We zagen op ons werk hoe vuilniszakken met goed eten gewoon worden weggegooid en dat vonden we ronduit belachelijk.”

Een van onze pijlers is dan ook no-waste. Toen we begonnen met onze eerste food truck hadden we samen al 25 jaar horeca ervaring en we zagen op ons werk hoe vuilniszakken met goed eten gewoon worden weggegooid. Eerst met liefde gemaakt door de boeren en dan bereid door de handen van onze koks. Dat vonden we ronduit belachelijk, dus hier wilden we iets aan doen en hoe kun je beter iets veranderen dan door je eigen onderneming te beginnen? Het kwam trouwens niet uit de lucht vallen dat we wilden ondernemen, want we hebben elkaar leren kennen tijdens onze studie ondernemerschap. Tijdens deze studie verdiepten we ons in een nieuwe theorie; effectuation. We leerden hiermee hoe je vanuit niets iets op kunt zetten door heel dicht bij jezelf te beginnen. Welke middelen heb je al en hoe zet je dat in? Gezien onze horeca ervaring was het een hele logische stap om dit nu in de praktijk te brengen, helemaal op onze eigen voorwaarden.

“Toen we helder hadden wat we wilden, kochten we binnen een week een truck!”

Onze voorwaarde is altijd geweest dat we met menselijke maat willen ondernemen, alleen overzichtelijke risico’s nemen en vooral heel veel plezier hebben tijdens ons werk. Toen we helder hadden wat we wilden, kochten we binnen een week een truck! We zijn in de crisis gestart en horeca stond op dat moment op rood bij de banken, dus we kregen sowieso geen financiering maar eigenlijk vonden we dat helemaal niet erg. Het dwong ons om creatief te zijn en met iets nieuws te komen. Een food truck gaf ons de flexibiliteit die we zochten. Als een food truck een weekje stilstaat heeft dat niet zulke grote gevolgen als wanneer je een groot pand huurt of koopt en je geen gasten hebt. En misschien wel het belangrijkste, met een food truck kunnen we op locatie koken wat ervoor zorgt dat er geen eten weggegooid hoeft te worden. We maken alleen dat wat er gegeten wordt.

“De eerste keer dat we op pad gingen met de truck was echt om te janken!”

De eerste keer dat we met onze food truck op pad gingen stonden we in de regen op een bedrijventerrein in Arnhem. Dat was echt om te janken want er was geen kip. Toen we er stonden wisten we niet eens of we de klep wel open zouden doen. Ben je cum laude afgestudeerd en dan sta je daar een hele middag terwijl je maar 7,- verdient. Maar goed, de tweede keer was het droog en hadden we 180,- verdiend. Dat was groei, haha. Ondertussen draaien we catering voor zo’n 500 tot 2500 mensen per week, het hele jaar door. Dat noemen we nog eens echt groei.

“Zelfs na zes jaar hebben we nog altijd gezonde spanning als we met de truck op pad gaan.”

Wat we hebben geleerd is dat hard werken niet het moeilijkste is van ondernemen. Het gaat erom dat als je voor een moeilijke keus staat je een knoop kan doorhakken. Zo hebben we gaandeweg geleerd dat wij helemaal niet op bedrijventerreinen of festivals willen staan. Op zulke locaties lever je namelijk slechts een consumptie en heb je maar heel kort contact met je gast. Wij vinden het veel leuker om een beleving te creëren en met een totaalplaatje bezig te zijn, zoals ook ons eerste idee was. We doen er graag alles aan om mensen een mooie dag te bezorgen. Hoe bijzonder is het als je weet dat mensen al jaren weten, als ik 40 jaar getrouwd ben dan wil ik een mooi feest geven en dan kiezen ze ons om dat te verzorgen. Wij voelen ons werkelijk vereerd dat mensen ons hierin vertrouwen en hebben zelfs na zes jaar nog altijd gezonde spanning als we met de truck op pad gaan.

Dat is trouwens nog een groot voordeel van het runnen van een truck ten opzichte van reguliere horeca. Je raakt nooit in een sleur want je moet jezelf blijven bewijzen. Iedere keer is de locatie anders en zijn de gasten anders. De ene keer staan we ergens op een high society feestje op een prachtig strand, dan weer op de Maasvlakte of in de Koepelgevangenis en een andere keer is het ergens in het centrum van Amsterdam of juist op de meest afgelegen plek op het platteland. De verandering van locatie houdt ons scherp en we passen ons heel gemakkelijk aan aan de wens van de klant. Het maakt ons helemaal niet uit waar het is of voor wie het is, we maken er hoe dan ook een feestje van.

“Overal waar wij komen is het feest en wij mogen daar onderdeel van zijn. Hoe leuk is dat?!”

Dat laatste vinden we trouwens heel belangrijk, dat het echt een feestje is. Zowel voor de gasten als voor ons team. Hier selecteren we ons personeel ook op. Kijk, leren koken kunnen ze allemaal maar gevoel voor gastvrijheid en dienstverlening, dat moet iemand gewoon uitstralen. We zien dat die gastvrijheid in veel steden een beetje verwaterd, dat is misschien waarom wij zo opvallen want bij ons is het een must. Als je goed kunt koken maar geen plezier hebt in je werk dan hebben we niets aan je. We moeten er samen een feestje van maken. Als we zien hoe George met het team en met gasten omgaat, dan zijn we daar echt trots op. Hij neemt zoveel enthousiasme en energie met zich mee en hij snapt gewoon dat we bijdragen aan het plezier wat mensen op een dag hebben. Een praatje, een grapje en interesse in de gasten is minstens zo belangrijk als het bereiden van lekker eten. George hoef je niet uit te leggen hoe hij het mensen naar hun zin moet maken en we zien hoe hij ons jonge team aansteekt met z’n enthousiasme. Een geweldig voorbeeld.

“We waren als gekken aan het werk en wisten gewoon dat we het niet meer alleen konden.”

Op dit moment zouden we echt niet meer zonder George kunnen. We zien hem als onderdeel van het bedrijf en hij heeft heel veel zeggenschap. We kennen George al jaren. Het grappige is dat wij eerst voor George hebben gewerkt toen hij z’n eigen zaak had en nu werkt hij voor ons. We snappen elkaar en zijn volledig op elkaar ingespeeld. Toch was het een grote uitdaging om hem aan te nemen want past het echt zo goed als we dachten en kan het wel uit? Toen we op een gegeven moment een grote klus kregen, wisten we dat we het niet meer met z’n tweeën aankonden. We waren als gekken aan het werk en Marleen had op dat moment de polsen al overbelast. We hadden rust nodig en namen George een keertje mee op proef. Dat ging zo goed, hij was direct aangenomen. Binnen een week merkten we al verschil. Hij wist wat hij moest doen en kon ons direct ontzorgen wat zoveel rust bracht in het bedrijf. Achteraf gezien hadden we het veel eerder moeten doen want het was zo’n opluchting. We voelen echt hoe gecommit hij is en het is zo fijn om nu de druk met z’n drieën op te vangen.

“In veel gevallen werken we liever dan dat we vrij zijn.”

We krijgen trouwens weleens van mensen te horen dat ze het sneu vinden voor ons dat we zoveel moeten werken. Maar we moeten natuurlijk niet, we kiezen hier heel bewust voor en we vinden ons werk geweldig. In veel gevallen werken we zelfs liever dan dat we vrij zijn. In het hoogseizoen zijn dagen van achttien uur niet uitzonderlijk. Tijdens zulke weken staan we met het werk op en gaan we ermee naar bed maar de reden dat we het volhouden is omdat we een geweldig team hebben en omdat we zoveel geluksmomentjes aanmaken. Een leuke aanvraag die binnenkomt of een mailtje van mensen om ons te bedanken voor de geweldige dag. De waardering wanneer we op locatie zijn. Dat geeft zo’n enorme boost.

“We zijn altijd heel nuchter gebleven wat betreft onze groei.”

Waar we heel trots op zijn is dat de groei van ons bedrijf zo natuurlijk is gegaan. Ieder jaar bouwden we een food truck bij en ondertussen hebben we vier trucks en nog een aantal andere mooie aanvullingen waarmee we onze gasten kunnen verrassen zoals; een koffiebar, een scooter en bakfiets en onze Italiaanse busjes waar we heerlijke pizza’s uit toveren. Bij iedere investering wisten we dat het uit kon. We zijn altijd heel nuchter gebleven wat betreft onze groei wat ervoor zorgt dat we financieel heel gezond zijn.

“We willen graag de eerste cateraar in Nederland worden die volledig zelfvoorzienend en duurzaam een catering kan neerzetten op een unieke locatie.”

Voor de toekomst willen we constant blijven groeien in onze kwaliteit, service en duurzaamheid. We willen graag de eerste cateraar in Nederland worden die volledig zelfvoorzienend en duurzaam een catering kan neerzetten op een unieke locatie. Zo verdiepen we ons nu in een Tesla Powerwall en kijken we altijd naar hoe we ieder proces nog duurzamer kunnen laten verlopen. Verder dagen we onszelf uit in het maken van unieke gerechten en arrangementen. We halen de inspiratie overal vandaan. Soms letterlijk uit de koeling maar we houden bijvoorbeeld ook street food challenges met ons personeel waarbij iedereen met nieuwe gerechten mag komen. Er zijn zoveel ideeën en er is zoveel kennis in ons team, waarom zouden we daar geen gebruik van maken?

Waar we ons het meest op verheugen voor de toekomst? Haha, structureel naar een zesdaagse werkweek in plaats van zevendaagse, dat zou al een hele luxe zijn. We hebben namelijk ervaren dat je naast al het harde werken jezelf ook vrije tijd moet gunnen zodat je weer met nieuwe energie aan de slag kunt gaan.

Marleen

Waar ik echt heel blij van word is dat ik een leuke en leerzame werkplek kan creëren voor de jeugd. Ik weet nog hoe belangrijk mijn eerste baantje voor me was en ik vind het heel belangrijk dat jongeren een positieve eerste ervaring hebben met werken in een team. Ik vind het heel gaaf dat er zoveel jongeren voor ons werken en dat ze het helemaal naar hun zin hebben. Soms krijgen we zelfs appjes van ouders om ons te bedanken dat we hun kinderen zo goed opvangen. Daar ben ik echt trots op!

Ik weet nog dat we op een gegeven moment telkens maar meer aanvragen kregen en andere ondernemers ons adviseerden dat we veel harder zouden kunnen groeien. Maar ik wist gewoon dat als we ineens als een gek zouden groeien, mijn werk er heel anders uit zou komen te zien. Dan zou ik een kantoorbaan hebben terwijl ik nu juist zo geniet van werken op locatie in de frisse lucht. Die afwisseling van kantoor en werkvloer vind ik heerlijk en ik ben dan ook heel blij dat we hier rekening mee hebben gehouden in onze keuzes betreft groei. Groter betekent simpelweg niet altijd beter of meer plezier.

Wouter

Marleen is opgegroeid in een ondernemende familie, dus ze had een voorbeeld en wist iets beter waar ze aan begon toen we voor onszelf startten. Maar ik heb het snel opgepikt en het is te gek om te zien hoe zowel haar familie als die van mij ons volledig steunen. Hoe vaak m’n pa wel niet zegt dat hij zo blij is dat hij dit nog mag meemaken en hoe trots hij is. Het ondernemen gaat me nu eigenlijk heel natuurlijk af.

“Veel geld verdienen, dat is niet de kunst. Het is juist de uitdaging om eerlijk te ondernemen waarbij je rekening houdt met de natuur en waarbij mensen graag voor en met je werken.”

Ik merk dat ik het vooral heel belangrijk vind dat we het helemaal op onze manier kunnen doen. Veel geld verdienen, dat is wat mij betreft namelijk niet de kunst. Het is juist de uitdaging om eerlijk te ondernemen waarbij je rekening houdt met de natuur en waarbij mensen graag voor en met je werken. Dat vind ik een duurzame gedachte. Iedereen met wie we werken doet z’n best om z’n werk zo goed mogelijk te doen en daar wil ik graag een eerlijke prijs voor betalen en m’n waardering voor uitspreken zodat we ook duurzame relaties opbouwen. Andersom wil ik ook een eerlijk aanbod doen naar onze klanten. Ze betalen voor wat ze afnemen, niet voor allemaal extra’s waar ze eigenlijk niet om vragen. We leveren maatwerk en het allerbelangrijkste is dat een product bij de behoefte van de klant past en wij voelen tegenwoordig heel goed aan wat die behoefte is.

George

Alles wat je ziet is bedacht door het hele team. We denken allemaal mee en er is ruimte voor onze mening. Wat we ook doen, we doen het samen. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van zowel de producten die we leveren als de sfeer die we met ons meebrengen. Over alles is nagedacht en we verrassen onze gasten keer op keer met de prachtige gerechten die uit de truck komen en het hoge niveau van gastvrijheid. Dat is echt te gek! We krijgen de tijd om een kwalitatief goed product te leveren terwijl de werksfeer ook nog altijd top is. Dat is uniek.

“Ik ga er niet anders mee om dan dat ik deed met m’n eigen zaak.”

Het doet ertoe dat ik er ben en dat voel ik gewoon. Ik maak verschil voor het team en voor de gasten en opdrachtgevers. Vroeger moest ik me heel erg opladen als ik naar m’n werk ging en kwam ik doodmoe thuis maar nu kom ik soms na een lange dag thuis met nog meer energie dan toen ik deur uitging. Eigenlijk vind ik hier alles terug wat ik belangrijk vond toen ik m’n eigen zaak had. Ik krijg onwijs veel vrijheid en vertrouwen van Marleen en Wouter en het hele team. Dat vertrouwen zorgt er bij mij voor dat ik de lat nog hoger wil leggen en mezelf wil uitdagen. Ik kom regelmatig met nieuwe gerechten of ideeën voor de toekomst van het bedrijf en dat wordt heel erg gewaardeerd. Het is fijn dat dit uitgesproken wordt. Ik ben zo betrokken dat het ook echt een beetje van mij voelt. Ik ga er niet anders mee om dan dat ik deed met m’n eigen zaak.

Enthousiast geworden? Fabulous!

Stuur ons een berichtje met je vragen en we komen zo spoedig mogelijk bij je terug.
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.