Kun je als cateraar een goede service bieden; lekkere verse gerechtjes, voldoende voor iedereen, een snelle doorloop zodat gasten niet lang hoeven te wachten en daarnaast ook nog eens geen voedsel verspillen? Ons antwoord is: JA! Absoluut. En het is geen hogere wiskunde, maar je moet wel moeite doen. Hoe wij zorgen voor nagenoeg zero-waste, zelfs als we grote klussen draaien?

Zero-waste in de horeca 

We zijn de Fabulous Food Truck tien jaar geleden begonnen als antwoord op de enorme hoeveelheid voedsel die verspild wordt. Met beide een achtergrond in de horeca, zagen we hoeveel er regelrecht in de prullenbak verdween. Eeuwig zonde natuurlijk. Behalve dat het niet duurzaam is, vinden we ook dat het harde werk om het product te maken, gewaardeerd moet worden door respectvol met ons eten om te gaan. 

Om te zorgen dat verspillen in huishoudens terugloopt, is er nu bijvoorbeeld de zero-waste week opgezet. Lubach maakte er een mooie uitzending over en als Lubach het deelt, dan is het belangrijk nieuws ;). Maar de horeca is ook een grote verspiller. Het is ook een uitdaging om voor veel mensen te koken en weinig te verspillen. Een van de manieren waarop wij zorgen voor weinig verspilling, is door met vaste producten te werken die een snelle doorloop hebben bij ons. Gasten bieden we wel keuze en variatie, maar wij kunnen de paprika, courgette of het broodje verwerken in meerdere verschillende gerechten. Zo belandt er bij ons weinig in de vriezer en gooien we zelden iets weg. Wat we nog meer doen?

Vers bereid op locatie 

Live koken is voor ons daarop het antwoord. Wij bereiden alles vers op locatie in de foodtruck. Bij grote groepen bereiden we ons goed voor, door bijvoorbeeld alvast het snijden  van de producten waarvan we weten dat ze sowieso gebruikt gaan worden. Als cateraar kunnen we heel goed inschatten wat het minimale is wat we nodig hebben om onze gasten snel van een vers gerechtje te kunnen voorzien. Maar de koelingen met alle versproducten zitten gewoon in de werkbanken in de truck, dus wat we nodig hebben pakken we en de rest blijft netjes opgeborgen in de koeling staan. Zo hoeven we nooit iets te bereiden wat niet werkelijk gegeten wordt, wat vaak wel gebeurt als je met een buffet werkt.

Op maat gerechtjes bestellen

Een groot voordeel is ook dat de gasten bij ons de gerechtjes kunnen kiezen aan de truck. Ze scheppen geen borden vol, terwijl ze het niet op kunnen, zoals bij een buffet vaak gebeurt. Veel kleine gerechtjes zorgen ervoor dat mensen eten waar ze zin in hebben en wat ze op kunnen, terwijl ze wel zoveel mogen bestellen als ze willen. Nooit tekort dus! En onze doorloop is altijd snel, juist omdat mensen meerdere keren aan de truck komen. Het is niet een keer volscheppen, maar gezellig proeven van verschillende gerechtjes. De eerste ronde staat ons team paraat om de hongerige mensen heel snel te voorzien van wat lekkers. De druk is van de ketel en daarna is er nog voldoende eten en voldoende tijd om te blijven proeven.

Minder verspillen voelt vanzelfsprekend 

Onze klanten staan er altijd van te kijken hoe snel wij verse gerechtjes kunnen bereiden, terwijl we niets weggooien. Voor ons gevoel is het heel vanzelfsprekend. Het is onze bedrijfsfilosofie sinds de start van de Food Truck. Dat het nu zoveel in het nieuws is en we bijvoorbeeld artikelen voorbij zien komen van horeca die in buffetvorm proberen minder te verspillen, dat verbaasd ons wel. Mooi dat het initiatief er is, maar het zou geen nieuws meer moeten zijn dat het mogelijk is om weinig te verspillen. Het voelt voor ons als zoiets belangrijks en logisch om te doen. Daarnaast is het voor ons ook de kunst dat de kwaliteit van ieder gerechtje hoog blijft, ook wanneer het arrangement bijna is afgelopen. Vers, lekker en op maat.

Nog een slag te slaan

We zien er een uitdaging in om telkens opnieuw te blijven zoeken naar manieren om te verduurzamen. Onze verspilling is al minimaal. Ons aanbod aan vegetarische en veganistische gerechtjes is erg uitgebreid. Uiteraard is het aan gasten om te kiezen, maar we vinden het belangrijk om opties te geven. Daarnaast rijden onze trucks op HVO100 diesel, is ons kantoor en onze bedrijfshal van het gas af, zijn we energie-positief met onze  zonnepanelen, is er een warmtepompboiler voor warm water en rijden zakelijke afspraken en vervoer van personeel naar locatie (deels) elektrisch. Waar wij de komende tijd nog een slag willen slaan? Achter de schermen zijn we bezig met de elektrificatie van ons wagenpark. Wellicht een nieuwe foodtruck met een Tesla accu + aandrijving en misschien wel in combinatie met waterstof. Betrokken partijen zijn enthousiast en bereid om ons hiermee te helpen. Als alles werkt zoals we hopen dat het werkt, zou dit tevens onze stroomvoorziening kunnen worden op locatie. Heel gaaf om ons hierin te verdiepen. 

En zo verleggen we onze ambitie telkens weer. Waar we begonnen met het streven naar minder voedselverspilling in de horeca, hopen we nu verdere grote stappen te zetten om de duurzaamste foodtruck-cateraar van Nederland te worden. Of het lukt? We gaan heel hard ons best doen en alleen dat proces is al geweldig! 

Gedeelde verantwoordelijkheid voor zero-food-waste 

Tot slot nodigen we ook onze klanten uit mee te denken in het tegengaan van verspilling. Een belangrijke bijdrage die zij kunnen doen is relatief simpel. Namelijk het doorgeven van de aantallen mensen die komen. Wij denken graag mee door de gelegenheid te geven vrij last minute nog afmeldingen door te kunnen geven. Andersom is het echt nodig om de juiste aantallen te weten, want bij een mindere opkomst, kan het anders toch zijn dat er iets in de prullenbak belandt. En zo is zero-waste echt iets wat we samen doen!

Fabulous groet,

Marleen & Wouter

en ons Fabulous Team!

Enthousiast geworden? Fabulous!

Stuur ons een berichtje met je vragen en we komen zo spoedig mogelijk bij je terug.
U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.